Antwoord van de dagRob van den EijndenWat gebeurt er met ons huis als mijn partner overlijdt?

Stuur deze pagina door:

sluit
Annuleren

Wat gebeurt er met ons huis als mijn partner overlijdt?

Thumbs up 34 Thumbs down 0 Dank voor uw stem

Ik vond dit artikel nuttig

Ik vond dit artikel niet nuttig

Ik woon samen met mijn partner. We hebben een samenlevingscontract met een verblijvingsbeding voor het huis. Hebben de kinderen van mijn partner nu ook recht op het huis bij zijn overlijden? Zelf heb ik geen kinderen.
M., Muntendam

Veel ongehuwd samenwonende mensen worstelen met deze vraag. Bij het overlijden van je partner hebben de kinderen van je partner in principe recht op de goederen van zijn nalatenschap. Zij zijn immers in eerste instantie zijn erfgenamen. Er zijn echter meerdere oplossingen voor ongehuwd samenwonende partners, om te voorkomen dat bij het overlijden van één van beide partners gezamenlijke of eigen goederen overgaan naar de kinderen van de overleden partner.

Verblijvingsbeding
Als je wil dat na het overlijden van je partner alle gezamenlijke goederen naar jou overgaan, is het opstellen van een samenlevingscontract met daarin een verblijvingsbeding de meest voorkomende oplossing. Dit is niets anders dan een afspraak tussen jullie beiden dat bij beëindiging van de relatie door overlijden van één van beiden, alle gezamenlijke goederen volledig in eigendom toegedeeld worden aan de langstlevende partner. Het voordeel hiervan is, dat alle gezamenlijke goederen zoals de woning, bij het overlijden van één van jullie beiden toekomen aan de langstlevende partner. De kinderen van je partner hebben in dit geval geen recht op deze bezittingen.

Geldbedrag voor kinderen
Kinderen hebben volgens de wet altijd recht op een wettelijk erfdeel. Dit bestaat uit een geldbedrag ter grootte van de helft van een normaal kindsdeel. Indien een ongehuwde partner twee kinderen heeft, bedraagt het wettelijk erfdeel van ieder van zijn kinderen een kwart van het saldo van de nalatenschap. Bij veel samenwonende partners bestaat het grootste deel van het vermogen uit gezamenlijke goederen, zoals de woning, gezamenlijke rekeningen en inboedel. Het verblijvingsbeding kan er dan toe leiden, dat de kinderen van je partner als erfgenaam minder krijgen dan hun wettelijk erfdeel. In dat geval kunnen zijn kinderen na zes maanden jou als langstlevende partner aanspreken tot het vergoeden van een geldbedrag ter grootte van hun wettelijk erfdeel. Uiteraard komt op dit geldbedrag in mindering de waarde van de goederen die zij als erfgenaam al uit de nalatenschap van hun vader hebben gehad.

Maak een testament
De beste oplossing om te voorkomen dat de kinderen van je partner bij zijn overlijden iets kunnen opeisen, is het opmaken van een testament. In het testament kan je partner bepalen dat het wettelijk erfdeel van zijn kinderen pas opeisbaar is, nadat jij als langstlevende partner ook bent overleden. Daarnaast kun je in het testament opnemen dat als je als langstlevende partner komt te overlijden, de ene helft van de nalatenschap toekomt aan je eigen familie en de andere helft aan de kinderen van je partner. Zo wordt het totale vermogen uiteindelijk eerlijk verdeeld over de erfgenamen van beide partners. Veel mensen bepalen ook in het testament dat een erfenis privévermogen wordt. Dit betekent dat het nooit gemeenschappelijk vermogen wordt als de partner of erfgenaam getrouwd is of gaat trouwen. Het voordeel hiervan is, dat de erfgenaam het geërfde vermogen bij een echtscheiding niet zal hoeven delen met een ex-partner.

In jouw geval zorgt het verblijvingsbeding er dus voor dat de kinderen van je partner het huis bij zijn overlijden niet kunnen opeisen. Het enige wat zij in dat geval kunnen opeisen is hun wettelijk erfdeel in de vorm van een geldbedrag, of een aanvulling hierop. Om dit te voorkomen, zou ik jou en je partner adviseren om naast het samenlevingscontract met het verblijvingsbeding, ook een testament op te maken. Voor hulp bij het opmaken hiervan, kun je contact opnemen met een notaris.

Thumbs up 34 Thumbs down 0 Dank voor uw stem

Ik vond dit artikel nuttig

Ik vond dit artikel niet nuttig

Terug naar overzicht

Rob geeft antwoord

Rob van den Eijnden is notarieel specialist en partner van E&L Notarissen. Hij geeft antwoord op notariële vragen.

ING Notarisservice

Met de ING NotarisService betaalt u één scherp aantrekkelijk vast tarief voor uw notariskosten.

In het nieuws

Hebben nieuwe ontwikkelingen gevolgen voor uw situatie? Bekijk relevante actualiteiten in de rubriek In het nieuws.

Financieel fit

Financieel fit is uw geldzaken op orde hebben én houden. Nu, en met het oog op de toekomst.

ING is supporter van spaarders

Waar u ook voor spaart, de ING support u op alle mogelijke manieren. Met slimme tools, deskundig advies en leuke acties....

Test uw financiële kennis

Benieuwd naar uw financiële kennis? Doe de FQ-test met vragen over wonen, sparen, beleggen en verzekeren.