In het nieuwsInflatie deze Valentijn beperkt voor Cupido

Stuur deze pagina door:

sluit
Annuleren

Inflatie deze Valentijn beperkt voor Cupido

Thumbs up 17 Thumbs down 1 Dank voor uw stem

Ik vond dit artikel nuttig

Ik vond dit artikel niet nuttig

Cupido wordt minder hard geraakt door de grote prijsstijgingen dan de gemiddelde Nederlandse consument. Een pakket Valentijnsproducten is 1,6% duurder dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de ‘Valentijnsinflatie’ die het ING Economisch Bureau heeft berekend. De algemene inflatie is in ons land opgelopen tot 3,0%.

Prijzen in Valentijnstijd

Inflatie naar hoogste niveau in 4 jaar
De inflatie steeg in januari naar 3,0%, het hoogste niveau in ruim 4 jaar. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het zijn momenteel de belastingen die de inflatie hoog houden. Zo zorgt de verhoging van de assurantiebelasting (van 9,7% naar 21,0%) voor hogere verzekeringspremies. Ook de btw-verhoging van 1 oktober 2012 zien we nog steeds terug in de prijzen. Gezamenlijk veroorzaken de hogere belastingen volgens het CBS 1,4% van de inflatie.

‘Valentijnsinflatie’: 1,6%
Geliefden die met Valentijnsdag flink willen uitpakken, hebben daarbij minder last van een erg hoge inflatie. Een goed gevuld Valentijnspakket, inclusief een avondje uit, werd het afgelopen jaar 1,6% duurder, blijkt uit de Valentijnsinflatie die het ING Economisch Bureau heeft berekend. Dat is ruim onder de totale inflatie van 3,0%. Vooral de prijs van een bezoek aan bioscoop, concert of theater drukte de Valentijnsinflatie. Kaartjes werden het afgelopen jaar 4,5% goedkoper.

Accijns stuwt Valentijnsinflatie op
De belastingverhoging blijft ook de Valentijnvierders niet bespaard. Voor een flesje wijn, thuis op de bank, zijn geliefden dit jaar aanzienlijk meer kwijt. Mede door de accijnsverhoging per 1 januari – van 53 naar 63 cent per fles – is wijn 6,1% duurder dan vorig jaar. Dat stuwt de Valentijnsinflatie op. Eten en drinken buiten de deur werd ook iets duurder. De rekening in een restaurant ging gemiddeld 1,6% omhoog. Die stijging is op zich niet zo groot, maar de kosten van een etentje vormen wel al snel een aanzienlijk deel van de totale Valentijnuitgaven. Bloemen zijn onlosmakelijk met Valentijn verbonden. Voor een bosje bloemen zijn geliefden dit jaar gemiddeld net zo veel kwijt als vorig jaar.

Valentijnsinflatie: pakket met cadeaus en uitjes
Het ING Economisch Bureau heeft de Valentijnsinflatie berekend op basis van de prijsontwikkeling van een aantal typische Valentijnsgeschenken en uitjes. Geliefden geven elkaar bloemen (0,0%), chocolade (+0,6%), geurtjes en sieraden (+1,5% en +3,4%). Na afloop of voor de thuisblijvers mag een glaasje wijn (+6,1%) bij het haardvuur niet ontbreken. Uitgaan betekent voor velen een romantisch etentje in een restaurant (+1,5%) en een bezoek aan bioscoop, concert of theater (-4,5%). Voor de berekening zijn de vandaag verschenen inflatiecijfers van het CBS gebruikt.

Anderen bekeken ook...
Huwelijk is een meevaller van € 12.750
Scherp geprijsde Valentijnstips
Koninginnedagvierder geeft € 27 uit
 
Thumbs up 17 Thumbs down 1 Dank voor uw stem

Ik vond dit artikel nuttig

Ik vond dit artikel niet nuttig

Terug naar overzicht

Antwoord van de dag

Annemarie van Gaal en een team geven antwoord op financiële vragen. Bekijk de antwoorden of stel uw vraag.

Stap 1: samen 1 bankrekening

Samenwonen? Breng dan ook de jullie bankzaken samen en open direct een en/of rekening.

Bespaartip

Kersverse ouders krijgen veel veranderingen te verwerken. Met onderstaande tips kun je een beetje op de kleintjes letten...

Financieel fit

Financieel fit is uw geldzaken op orde hebben én houden. Nu, en met het oog op de toekomst.

ING is supporter van spaarders

Waar u ook voor spaart, de ING support u op alle mogelijke manieren. Met slimme tools, deskundig advies en leuke acties....

Test uw financiële kennis

Benieuwd naar uw financiële kennis? Doe de FQ-test met vragen over wonen, sparen, beleggen en verzekeren.