PensioenBijverdienen tijdens uw pensioen?

Stuur deze pagina door:

sluit
Annuleren

Bijverdienen tijdens uw pensioen?

De financiële gevolgen op een rij

Thumbs up 27 Thumbs down 5 Dank voor uw stem

Ik vond dit artikel nuttig

Ik vond dit artikel niet nuttig

De een kijkt halsreikend uit naar de pensioendatum. De ander is met 65, 66 of zelfs 67 jaar nog lang niet klaar met werken. En voor sommigen is het zelfs noodzakelijk om nog iets bij te verdienen. Overweegt u te blijven werken als u met pensioen bent? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw inkomen. Hoe voordelig is bijverdienen tijdens uw pensioen voor u?

Werken en pensioen
Als uw inkomen vanaf uw AOW-leeftijd niet zo hoog is of als u veel voldoening haalt uit uw werk, overweegt u misschien om na uw pensioengerechtigde leeftijd te blijven werken. Als u AOW (en pensioen) ontvangt, dan kunt u aardig bijverdienen. Als u een VUT-uitkering of prepensioen ontvangt, zijn de regels weer anders.

U ontvangt AOW en pensioen
U bent ouder dan de pensioengerechtigde leeftijd en ontvangt AOW, pensioen en eventueel een aanvulling, bijvoorbeeld lijfrente. U mag dan onbeperkt bijverdienen, in loondienst of als zelfstandig ondernemer.

U ontvangt alleen AOW
Als u vanaf de pensioengerechtigde leeftijd alleen AOW ontvangt, dan mag u onbeperkt bijverdienen. Dat mag in loondienst en als zelfstandig ondernemer. Bereikt(e) u voor 1 januari 2015 de AOW-leeftijd? Dan ontvangt u ook aanvullende partnertoeslag voor uw partner, als uw partner nog niet de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt en weinig tot geen inkomen heeft. Het inkomen dat uw partner verdient wordt wel gekort op de partnertoelsag.  het inkomen dat uw partner verdient, wordt als volgt op de toeslag gekort:

  • de eerste € 220,41 per maand is vrijgesteld en wordt niet gekort.
  • van het bedrag dat u meer dan € 220,41 verdient, wordt tweederde deel afgetrokken van de toeslag.
  • als u per maand meer verdient dan € 1.303,73, dan ontvangt u geen partnertoeslag meer voor uw partner.
  • als uw partner een vroegpensioen ontvangt of een uitkering (bijvoorbeeld een WW-uitkering), dan wordt dit bedrag volledig in mindering gebracht op de partnertoeslag. Is het inkomen van uw partner hieruit meer dan € 722,21 bruto per maand, dan ontvangt u geen partnertoeslag meer.

U ontvangt prepensioen
Als u prepensioen ontvangt, hangt het af van het reglement van uw pensioenuitvoerder of u wel of niet mag bijverdienen. Meestal kort de uitvoerder uw bijverdiensten op uw prepensioen. Informeer bij uw pensioenuitvoerder hoe het voor u geregeld is.

U ontvangt een VUT-uitkering
Als u een VUT-uitkering krijgt, dan mag u in veel gevallen niet bijverdienen. Want de VUT is bedoeld om ruimte op de arbeidsmarkt te maken voor jongere werknemers. Informeer bij de uitvoerder van uw VUT-regeling hoe het voor u geregeld is.

Anderen bekeken ook...
Extra sparen voor uw pensioen
Beleggen voor uw pensioen
Stoppen met werken hoeft niet duur te zijn
 
Thumbs up 27 Thumbs down 5 Dank voor uw stem

Ik vond dit artikel nuttig

Ik vond dit artikel niet nuttig

Lijfrente

Een lijfrente is een vorm van bruto sparen en sluit u af bij een bank of verzekeraar. U betaalt elke maand een premie. Vanaf uw pensioendatum keert de lijfrente de rest van uw leven maandelijks een bedrag uit.

Lees meer

VUT

De VUT is geen pensioenregeling, maar een werkgelegenheidsmaatregel. De VUT voorziet in een uitkering bij vrijwillige uittreding uit het arbeidsproces voor een termijn van maximaal 5 jaar.

Lees meer
Terug naar overzicht

Krijg ik nog wel AOW?

Ik ben met vervroegd pensioen en word 65 in 2015. Krijg ik dan 3 maanden geen geld?

ING PensioenWijzer

Weet u hoe uw pensioen is geregeld? De ING PensioenWijzer helpt u met vragen over uw pensioen.

Artikelen over pensioen

Uw pensioen bouwt u meestal ongemerkt op terwijl u werkt. Bekijk de rubriek Pensioen. Zo weet u wat u kunt verwachten.

Financieel fit

Financieel fit is uw geldzaken op orde hebben én houden. Nu, en met het oog op de toekomst.

ING is supporter van spaarders

Waar u ook voor spaart, de ING support u op alle mogelijke manieren. Met slimme tools, deskundig advies en leuke acties....

Test uw financiële kennis

Benieuwd naar uw financiële kennis? Doe de FQ-test met vragen over wonen, sparen, beleggen en verzekeren.