StuderenStoppen met je studie

Stuur deze pagina door:

sluit
Annuleren

Stoppen met je studie

Wat zijn de financiële gevolgen?

Thumbs up 48 Thumbs down 18 Dank voor uw stem

Ik vond dit artikel nuttig

Ik vond dit artikel niet nuttig

De studie die je volgt voldoet helaas niet aan je verwachtingen. Je overweegt te stoppen met je studie. Wat zijn de financiële gevolgen van het stoppen met je opleiding?

Er zijn twee opties, wanneer je stopt met je studie. Welke optie voor jou van toepassing is, heeft te maken met de periode waarin je stopt. Dit kan voor, of na de maand februari zijn.

Stoppen met je studie voor 1 februari
Je bent in september begonnen aan je studie. Een aantal maanden later, merk je dat deze studie toch niet helemaal bij je past. Het is je eerste studie met prestatiebeurs en je stopt voor februari. In dat geval wordt je prestatiebeurs door DUO IB-Groep omgezet in een gift. De maanden dat je studiefinanciering hebt gekregen, zijn wel verbruikte maanden. Dit betekent, dat als je aan een nieuwe studie begint, je niet je gehele studieperiode studiefinanciering krijgt.

Stoppen na 1 februari
Je bent in september begonnen met je studie met prestatiebeurs en je stopt na 1 februari. DUO IB-Groep zet de studiefinanciering die je hebt ontvangen, om in een voorlopige lening. Ook nu geldt dat de maanden dat je studiefinanciering hebt gekregen, worden gezien als verbruikte jaren. Studeer je binnen 10 jaar af, dan wordt deze voorlopige lening alsnog kwijtgescholden. Studeer je niet af, dan moet je het bedrag dat je hebt ontvangen aan studiefinanciering terugbetalen.

Financiële gevolgen
Op welk moment je ook stopt met je studie, het heeft altijd financiële gevolgen. Het kan ongunstig voor je uitpakken, wanneer je een verkeerde studiekeuze maakt. Hieronder zie je in een rekenvoorbeeld, met de financiële gevolgen wanneer je stopt met je studie in het eerste jaar.

Rekenvoorbeeld
Loes is in september 2008 begonnen met haar studie Sociologie in Rotterdam. Ze woont in een studentenhuis. Na een jaar studeren, stopt ze met haar studie. Ze heeft 12 maanden lang een uitwonende studiebeurs gekregen. Dit was ongeveer € 250 per maand. Daarnaast leende ze een bedrag van € 100 per maand. Omdat Loes na februari is gestopt met haar opleiding, wordt haar prestatiebeurs omgezet in een voorlopige lening. Loes heeft nu na het eerste jaar een voorlopige schuld van € 3.000 en een definitieve schuld van € 1.200.

Studiejaar 1 Bedrag Periode Totaal
Uitwonende beurs (voorlopige lening) € 250 12 maanden € 3.000
Lening € 250 12 maanden € 1.200

Na haar studie Sociologie, is Loes begonnen met de studie Bedrijfskunde. Na 3 jaar haalt ze haar bachelor. Ze heeft nu in totaal 4 jaar studiefinanciering ontvangen en 4 jaar lang € 100 per maand geleend. Als ze volgend jaar aan haar master gaat beginnen, krijgt ze geen studiefinanciering meer. Om hetzelfde bedrag per maand te blijven ontvangen, leent ze tijdens haar master € 350 per maand bij DUO.

Studiejaar 2 t/m 5 Bedrag Periode Totaal
Uitwonende beurs (gift) € 350 3 jaar € 9.000
Lening € 100 3 jaar € 3.600
Schuld € 7.800

Loes haalt haar master binnen een jaar. Ze is dus binnen 10 jaar afgestudeerd. Haar uitwonende beurs die ze 4 jaar lang kreeg, wordt een gift. Loes heeft nu aan het eind van haar studie een schuld van € 9000 (€ 1200 uit haar eerste studiejaar plus € 7800 in haar overige studiejaren). Hier moet ze nog rente over betalen. Had ze in één keer de goede studie gekozen, dan had ze niet extra hoeven lenen in haar laatste jaar. Ze zou dan 4 jaar lang € 100 per maand hebben geleend en uiteindelijk een schuld hebben van € 4800. Haar verkeerde studiekeuze heeft haar eigenlijk € 9000 - € 4800 = € 4200 gekost.

Maak de juiste studiekeuze
Het is nooit helemaal uit te sluiten dat je uiteindelijk stopt met een opleiding. Soms is de studie gewoon niet wat je er van had verwacht. Je kunt dit wel zoveel mogelijk proberen te voorkomen, door een goede voorbereiding. Bezoek open dagen, proef de sfeer op de hogeschool of universiteit en kijk welke vakken er bij de studie allemaal worden aangeboden. Weet je niet goed wat je wilt studeren? Misschien dat het artikel over studiekeuze je verder kan helpen.

Thumbs up 48 Thumbs down 18 Dank voor uw stem

Ik vond dit artikel nuttig

Ik vond dit artikel niet nuttig

Optie

Een aandelenoptie is het verhandelbare recht (niet de plicht) om 100 aandelen te kopen of verkopen tegen een bepaalde koers. Er zijn ook andere soorten opties zoals indexopties en opties op de goudprijs.

Lees meer
Terug naar overzicht

De Financiële Checklist

Als je gaat studeren, komt er veel op je af. Zeker weten dat je niks over het hoofd ziet? Check het nu zelf.

Speciaal voor studenten

Als student heb je vaak weinig geld en tijd. De ING maakt het je graag wat makkelijker met voordelige producten.

Studeren in het buitenland?

Een tijd in het buitenland studeren is leerzaam en natuurlijk een hele leuke ervaring, maar hoe kun je dat financieren?

Financieel fit

Financieel fit is uw geldzaken op orde hebben én houden. Nu, en met het oog op de toekomst.

ING is supporter van spaarders

Waar u ook voor spaart, de ING support u op alle mogelijke manieren. Met slimme tools, deskundig advies en leuke acties....

Test uw financiële kennis

Benieuwd naar uw financiële kennis? Doe de FQ-test met vragen over wonen, sparen, beleggen en verzekeren.